İstanbul Beyoğlu Taksim meydanında meydana gelen hain atakta kullanıldığı tespit edilen TNT’nin ne olduğu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Arama motorlarında TNT nedir? TNT ne anlama gelir? TNT bombası nedir? soruları aratılıyor. Peki, TNT nedir? TNT ne anlama gelir? TNT bombası nedir? sorularına yanıt aranıyor. İşte detaylar…
EGM tarafından yapılan açıklamada Taksim’de meydana gelen patlamanın TNT kaynaklı olduğu belirlendi.
TNT Nedir?
Trinitrotoluen (TNT), yahut daha özel olarak 2,4,6-trinitrotoluen, C6H2(NO2)3CH3 formülüne sahip bir kimyasal bileşiktir. Bu sarı katı bazen kimyasal sentezde bir reaktif olarak kullanılsa da, daha çok uygun kullanım özelliklerine sahip bir patlayıcı husus olarak bilinmektedir. TNT’nin patlayıcı verimi, bombaların standart karşılaştırmalı kuralı ve patlayıcıların yıkıcılığı olarak kabul edilmektedir.
TNT Patlayıcı Bombası Nedir?
Trinitrotoluen 80,6 °C’de erir ve donduğunda iğne üzere renksiz kristaller meydana getirir. Alkol, aseton, akaryakıt ve toluende çözünürken suda çözünmez. Suda çözünmeme ve suyu soğurmama özellikleri, nemli ortamlarda kullanımını kolaylaştırır. TNT, öbür güçlü patlayıcılar ile kıyaslandığında, görece kararlı bir bileşiktir.
TNT Bomba Özellikleri Nedir?
Tozu cildin, tırnakların, saçın ve mukozanın sararmasına, deriye değmesi ise deride döküntü ve kaşıntılı egzama sebep olur.
TNT ayrıyeten mukus ve kan hastalıklarına neden olmaktadır.
Nefes yahut yutma yolu ile bedene girdiğinde mide rahatsızlıklarına, zehirlenmeye, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına ve komaya sebep olur.
Toksik ve mutajenik bir kimyasal olan TNT, yeraltı sularına karışırsa etraf ve insan sıhhati açısından önemli tehditler oluşturur.
TNT kokusuz, sarı renkli, doğal olarak meydana gelmeyen katı
bir husustur.
TNT 80,6 °C’de erir ve donduğunda renksiz kristallere dönüşür.
Oda sıcaklığında sudaki çözünürlüğü çok düşüktür.
Etanol, aseton ve metanol üzere çözücülerde güzel derecede çözünmektedir.